Niña haciendo que planea corriendo sobre la arena de la playa

EL MEU FILL AMB DISFONIA, POT CANTAR?

Tinc un xiquet d'11 anys. És molt aficionat a la música i disfruta enormement de l'activitat del cor escolar. Fa uns mesos va començar a tindre molèsties en la gola, vam ser a l'especialista i li ha diagnosticat una disfonia per reflux i li ha indicat un tractament. Hem consultat en el col·legi i ens han aconsellat que deixe l'activitat de cant. No obstant això, a un cosí seu li van recomanar cantar arran d'una operació per nòduls vocals. El meu fill preferiria assistir al cor totes les setmanes, però no sabem el que hem de fer.

En este tipus de disfonia l'origen de l'alteració no té res a veure amb un mal ús o abús vocal. Així que, en principi, no seria necessari abandonar el cor.

La disfonia per reflux faringolaríngeo és causada per un retrocés del contingut gàstric a la laringe, la faringe i al tracte aerodigestiu. Este retrocés provoca l'acidificació d'eixa zona, alterant la mucosa de les cordes vocals i causant disfonia. El tractament recomanat sol basar-se en mesures higiènic dietètiques i farmacològiques amb l'objectiu de reduir els episodis d'acidesa en la via aerodigestiva superiorment i especialment en cordes vocals.

Cantar no té per què comportar un major risc vocal, sempre que es faça de forma correcta. Les persones que patixen disfonia per reflux no requerixen de reeducació vocal. No obstant això, mentres dure la simptomatologia, és prudent recomanar un ús vocal moderat ja que el reflux faringolaringeo provoca un procés inflamatori de les cordes vocals, debilitant-les. Una vegada resolt clínicament el reflux faringolaríngeo i descartat que existisca una altra patologia de base en cordes vocals o una disfonia hipercinètica associada, res ha d'impedir el seu ús vocal en cant.

Al meu parer pot continuar cantant en el cor mentres estiga atent a les seues sensacions a nivell laringi. Si en algun moment té sensació de picor, dolor, molèstia o tensió, és recomanable parar i guardar repòs vocal, com a mesura preventiva. Simultàniament ha de seguir el tractament mèdic recomanat i estar atent a la seua evolució.

 

Per al Col·legi Oficial de Logopedes de la Comunitat Valenciana:

Dra. Laura González Sanvisens,  logopeda col·legiada nº3258. Universitat Ramon Llull

-----------------

Pot trobar més informació tècnica sobre açò en els llibres següents:

Ramírez, C. y Scola, B. (2013). Reflujo faringolaríngeo. En Cobeta, I.; Nuñez, F. y Fernández, S., Patología de la voz: Ponencia Oficial de la Sociedad Española de Otorrinolaringologia y Patología Cérvico-Facial. Marge Médica Books.

Ford, C.N. (2005). Evaluation and management of laryngopharyngeal reflux. Journal of the American Medical Association, vol. 294, no. 12, pp. 1534–1540, 2005

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *