Señor mayor paseando por la playa con las nubes blancas al fondo.

EL NOSTRE PARE NO S’ADAPTA A L’ÚS DE L’AUDIÒFON

El nostre pare ja té una certa edat i cada dia sent pitjor. Ens demana que repetim cada vegada que li diem quelcom i es queixa molt de que no ens entén. S'ha comprat un audiòfon però a penes ho utilitza perquè diu que l'única cosa que li fa és sentir-ho tot molt més amplificat, resultant-li desagradable i molest, atés que no li ajuda a percebre les paraules amb claredat sinó en un volum més elevat. Creiem que simplement ha d'acostumar-se a utilitzar-ho. Podria un logopeda ajudar-nos perquè utilitze el seu audiòfon?

Este és un problema molt corrent, al qual denominem presbiacusia. La presbiacusia és la tercera malaltia crònica més important en les persones majors i, si bé, al principi la discapacitat que genera no sol interferir en la vida quotidiana de les persones, a poc a poc és cada vegada més incapaciten-te, fins al punt que associada a la presbiacusia sol observar-se en les persones majors una marcada tendència a la depressió, a l'aïllament social i inclús un cert grau de demencia.

Tradicionalment la solució a esta pèrdua auditiva passava per adaptar uns audiòfons sense contemplar res més. En els últims anys, s'ha anat posant de manifest que l'adaptació d'uns audiòfons sense que es duga a terme cap tipus de rehabilitació auditiva i cognitiva no resol el problema. Tot al contrari, frustra l'usuari qui acaba abandonant els audiòfons en un calaix.

Per este motiu, a més d'usar uns audiòfons ben adaptats a les necessitats del pacient (exactament com fem amb unes ulleres), és necessària la intervenció del logopeda per a dur a terme exercicis de rehabilitació auditiva que ajuden al pacient a descobrir novament sons que tenia oblidats o, pitjor encara, mal registrats en el seu cervell després de molts anys de sentir malament. El logopeda, a més, ha de realitzar exercicis per a millorar l'atenció i la memòria de treball, ja que esta és essencial per a la comprensió del llenguatge i, finalment, acompanyar el pacient i assessorar-ho en les noves sensacions que experimentarà durant les primeres setmanes d'usar els seus audiòfons.

 

Per al Col·legi Oficial de Logopedes de la Comunitat Valenciana:

 Dr. Jesús Valero García, logopeda, Col·legiat nº 3437 (CLC). Universidad Ramón Llull de Barcelona

 

-----------------

Pot trobar més informació tècnica sobre açò en els llibres següents:

Abelló, P. (2010) Presbiacusia. Exploración e intervención. Barcelona:Elsevier.

Sweetow, R. i Palmer, C.V. (2005). Efficacy of individual auditory training in adults: a systematic review of the evidence. Journal of the American Academy of Audiology, 16, 494-504.
 

Valero-Garcia, J.; Bruna, O. & Signo, S. (2012) Envelliment i comunicació: interrelació entre els factors auditius, cognitius i emocionals. Revista  Aloma. 30 (1) 53-66

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *