Niño mirando de frente tapándose la boca con las dos manos

ESCOLARITZAR EL MEU FILL EN UNA ALTRA LLENGUA DIFERENT DE LA MATERNA, REALMENT AFECTA?

Tenim un fill que acaba de complir 4 anys amb dificultats de desenvolupament en el seu llenguatge, que es va a escolaritzar en un idioma diferent del familiar. Realment afecta?

No afectaria si es complixen estes dos condicions:

1. El xiquet sempre podrà utilitzar la llengua materna en les seues interaccions, encara que el professor o la professora empre la llengua de l'escola diferent de la materna. És un dret bàsic de qualsevol persona. A més, si eixe xiquet viu en una comunitat bilingüe, el bilingüisme precisament implica la possibilitat d'utilitzar qualsevol de les dos llengües en qualsevol interacció i en qualsevol situació, inclosa l'escolar. Mai, en cap circumstància, es pot privar un xiquet d'un sistema de comunicació eficaç en la comunitat en què li toque viure.

2. Si té preservada la comprensió del llenguatge; si la seua afectació se circumscriu al vessant expressiu. Una comprensió deficient implica una limitació per a representar-se el món, les coses, les seues relacions, a les persones i els seus estats mentals, etc., per mitjà d'un codi; per tant, la presència de dos codis simultàniament augmentaria les dites limitacions.

Un altre factor important per a prendre una decisió que afavorisca el xiquet és el relatiu a la presència d'eixa segona llengua en l'àmbit social del xiquet, a la possibilitat de ser utilitzat en les seues interaccions i com a vehicle d'aprenentatge, o només com a vehicle d'aprenentatge.

Esta resposta no seria aplicable a xiquets de famílies immigrants que necessiten saber la llengua de l'escola per a poder integrar-se amb èxit i de manera gratificant en la societat d'acollida.

 

Per al Col·legi Oficial de Logopedes de la Comunitat Valenciana:

Dr. Gerardo Aguado Alonso, psicólogo, colegiado N-0018, logopeda, colegiado nº 50050

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *