logopedas hablando

QUIN ÉS EL TRACTAMENT MÉS INDICAT PER ALS NÒDULS DE CORDES VOCALS?

Hola, sóc mestra, tinc 40 anys i em vaig operar de nòduls bilaterals en les cordes vocals. Vaig fer un repòs estricte de veu durant 15 dies. Quan he començat a parlar veig que tinc la veu molt pitjor que abans de l'operació. L'otorino em diu que tinc una lleugera soldadura en les cordes vocals, però que es passarà fent un ús normalitzat de la veu. Necessite rehabilitació logopèdica per a agilitzar la meua recuperació? Quins exercicis puc fer en estos moments?

Els nòduls vocals són una patologia molt comuna entre mestres i professors i només excepcionalment requerixen d'una intervenció quirúrgica.

El tractament dels nòduls vocals passa necessàriament per la reeducació vocal. Esta té per objectiu trencar el cercle del sobreesforç vocal. Qüestions que haurien de tindre's en compte durant les sessions de tractament logopèdic són: la verticalitat i l'eix corporal, la millora de la qualitat del tancament glòtic, la millora del gest vocal alterat i la millora dels paràmetres acústics i de les pautes d'higiene vocal.

En la majoria de casos, la intervenció logopèdica serà prou per a equilibrar els mecanismes alterats i facilitar la reabsorció de la lesió, sense necessitat de cirurgia.

Només en casos de nòduls fibrosos molt evolucionats en els que la logopèdia com a tractament únic es mostre insuficient o es prolongue molt en el temps, cal considerar la possibilitat d'un abordatge quirúrgic, que ha d'anar sempre acompanyat -tant abans com després- de logopèdia per a corregir els mecanismes responsables de l'aparició dels nòduls. La intervenció logopèdica postoperatòria tindrà per objectiu: facilitar l'adaptació al nou esquema corporal/vocal, millorar l'eficàcia del tancament glòtic i de l'activitat muscular de la laringe, potenciar l'ús de ressonadors i buscar la màxima eficàcia segons les necessitats vocals de cada pacient.

Un altre aspecte discutible en el present cas és el temps de repòs vocal. Normalment es prescriuen, en este tipus de cirurgies, entre 8 i 9 dies de repòs vocal absolut, després dels quals s'inicien les primeres sonoritzacions. Una prolongació del repòs vocal podria resultar contraproduent per a la correcta cicatrització.

L'empitjorament de la qualitat vocal després de la cirurgia de nòduls és rara. Podria explicar-se per algun procés postoperatori que haja pogut complicar la recuperació (com a refredat, abús vocal, tos, vòmits, etcètera) o per les complicacions posteriors: "la soldadura".

En tot cas, abans de poder determinar qual és el millor tractament hauríem de comptar amb un bon diagnostique que incloga imatges de videolaringoestroboscopia i puga indicar-nos si hi ha o no alteracions en l'onda mucosa, quin és l'estat de la cicatriu i determinar la presència o no de mecanismes de hipercinesis que hagen de ser corregits.

 

Per al Col·legi de Logopedes de la Comunitat Valenciana:

Dra. Laura González Sanvisens,  logopeda col·legiada nº3258.

Universitat Ramon Llull i Fundació Universitaria del Bages

 

Bibliografia recomanada:

Enllaç extern: www.espaiveu.com/lesions

Bustos, I. (2013). Intervención logopédica en los trastornos de la voz. Barcelona: Paidotribó.

Heuillet-Martin, G., Garson-Bavard, H. i Legré, A. (2007). Une voix pour tous. Tomo 2. (3a ed.). Marseille: Solal.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *